Owijanie bel kiszonki w folię z tworzywa sztucznego pozwala na dużą elastyczność przy użytkowaniu i przechowywaniu bel, a także zapewnia dobrą jakość paszy. Pozwala również na łatwiejszy transport nadmiaru kiszonki, co nie jest możliwe w przypadku silosu z kiszonką.
Z uwagi na wprowadzone w połowie lat 90-tych przepisy z zakresu kontroli ścieków wielu rolników zdecydowało się na stosowanie beli z kiszonek do przechowywania paszy przez okres zimowy stanowiących alternatywę dla kosztownych ulepszeń wymaganych w przypadku starszych silosów.
Szukając dobrej folii do owijania kiszonki, należy wziąć pod uwagę kilka aspektów.
Najważniejsze z nich to:
FOLIE WSPÓŁWYTŁACZANE
Posiadają właściwości mechaniczne, które zapewniają bezproblemowe użytkowanie w wielu istotnych etapach owijania folią i użytkowania beli.
Używając folii współwytłacznej, można osiągnąć najwyższą wydajność, ponieważ wszystkie właściwości składników folii oferują najwyższą efektywność.
ODPORNOŚĆ NA ZRYWANIE
Folia musi mieć dobrą odporność na podarcie, aby zredukować jej zrywanie się na początku cyklu owijania beli.
PRZYLEGANIE
Folia musi dobrze przylegać, aby zapewnić wysoką szczelność podczas owijania. Jest to niezbędne w celu połączenia wszystkich warstw i zapewnienia dobrej ochrony potrzebnej do wytworzenia i przechowania cennej paszy. To, że folia sprawia wrażenie lepkiej, nie zawsze oznacza dobrą przyczepność przy długim okresie przechowywania; również, jeżeli folia szeleści niekoniecznie oznacza to lepsze przyleganie. Przy foliach, które są bardzo lepkie w dotyku, istnieje ryzyko pozostawienia pozostałości kleju na wałkach rozciągających folię, prowadząc do problemów na dalszych etapach pracy.
ODPORNOŚĆ NA PRZEBICIE
Folia musi mieć wysoką odporność na przebicie, aby wytrzymać siłę wyrzucenia z obrotnicy na ostre ściernisko, a także, mające miejsce potem, przenoszenie i układanie na stosie.
NIEPRZEZROCZYSTOŚĆ
Do produkcji wysokiej jakości kiszonki folia powinna być na całej swojej powierzchni jednolicie nieprzezroczysta. Przy rozciąganiu folii, jej kolor powinien rozproszyć się równomiernie, bez powstających na folii widocznych „okienek”. Wystąpienie tego problemu wpływa nie tylko na kolor, ale także zmniejsza istotne elementy ochrony UV oraz pogarsza przyleganie w miejscach, gdzie powstały „okienka”. Jeżeli czarna folia posiada jednolite rozproszenie koloru, bez śladów „okienek”, oznacza to, że ma dobrą nieprzezroczystość.
UV
Wysoki i spójny stabilizator UV w folii jest niezbędny, ponieważ szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe obniży jakość folii, ostatecznie powodując pęknięcie tworzywa.
KONTROLA JAKOŚCI
Identyfikacja i gwarancja jakości rolki. Wszyscy dobrzy producenci folii nadają rolkom unikalny numer identyfikacyjny, aby zapewnić możliwość identyfikacji każdej wyprodukowanej rolki.
Tego typu normy produkcyjne zapewniają nie tylko możliwość identyfikacji produktu, dają także gwarancję jakości oraz tego, że wszystkie produkty będą zgodne z jednolitą normą producenta.
Aby zapewnić dobre, wysokiej jakości bele kiszonki należy spełnić określone istotne wymagania:
JEDNOLITY I PRAWIDŁOWY KSZTAŁT BEL
Konieczny, aby zapewnić prawidłowy i wydajny proces owijania. Ma to szczególne znaczenie przy belach owijanych siatką, ponieważ słabe pokrycie bel siatką, w wyniku którego otrzymujemy belę z „ramionami”, prowadzi do uwięzienia powietrza między „ramionami” – co prowadzi do zepsucia i utraty plonu.
DUŻA ZAWARTOŚĆ SUCHEJ MASY
Bele z dużą zawartością suchej masy (SM) zapewniają dobrą fermentację plonów oraz pomagają utrzymać kształt owiniętych bel po sprasowaniu, ułatwiając przechowywanie.
OWIJAJ W CIĄGU 2 GODZIN OD BELOWANIA
Wydłużenie czasu pomiędzy belowaniem a owinięciem może spowodować rozwój grzybów i obniżenie wartości odżywczej plonu.
PRAWIDŁOWE OWIJANIE
Należy zawsze zapewnić prawidłowe nanoszenie folii, najlepiej MINIMUM 6 warstw (niezbędne w przypadku sianokiszonki), z zakładkami posiadającymi MINIMUM 50% szerokości. Aby zapewnić poprawne nanoszenie folii i zakładek, rozciągnięcie folii musi być kontrolowane do odpowiedniego poziomu 70%, ponieważ większe rozciągnięcie spowoduje nadmierne zwężenie folii, prowadząc do mniejszych zakładek. Można tego uniknąć, utrzymując wałki rozciągające folię w czystości i bez resztek kleju oraz zachowując prawidłowe prędkości obrotowe, szczególnie podczas owijania w wyższych temperaturach otoczenia.
WIELKOŚĆ I NIEPRAWIDŁOWY KSZTAŁT BELI
Pamiętaj – jeżeli średnica beli przekracza 1,2 m, owijarka nie może zapewnić zakładek z szerokością 50% bez zwiększenia liczby obrotów beli. Dotyczy to również owijania źle uformowanych bel.
PRAWIDŁOWE PRZECHOWYWANIE BEL
Jeżeli stosowane są niewłaściwe lub nieprawidłowe procedury, mogą wystąpić straty w kiszonce. Poniższe wskazówki mogą pomóc zidentyfikować potencjalne problemy:
SŁABA JAKOŚĆ PLONU
Problemy te mogą zostać wyeliminowane poprzez zastosowanie siatki, która zapewni całkowite pokrycie beli.
ODWIJANIE SIĘ FOLII
PĘKANIE FOLII
Używanie uszkodzonej folii do owijania powoduje jej pęknięcie przy rozciąganiu.
FOLIA ZRYWA SIĘ PODCZAS OWIJANIA
Jeżeli folia zrywa się podczas owijania, dokładna inspekcja pęknięcia pozwoli ustalić, gdzie rozpoczęło się pęknięcie. Dzięki temu można ustalić, czy przyczynę pęknięcia stanowi zahaczenie rolki, beli lub folii o owijarkę – w zależności od tego, gdzie rozpoczęło się pęknięcie.
Przedstawiono to na wykresie poniżej:
Wskazówki dotyczące zużycia folii przy owijaniu bel kiszonki/sianokiszonki o wysokości 122 cm:
Specyfikacja folii | Przybliżona liczba bel z jednej rolki (bele 122 cm) | |
6 warstw | 4 warstw | |
500 mm szerokości na 1800 m długości | 17 | 26 |
750 mm szerokości na 1500 m długości | 22 | 33 |
Jak obliczyć zużycie folii?
Liczbę bel, które można owinąć z jednej rolki folii można dokładnie obliczyć, jeżeli przestrzega się następujących punktów:
Na 4 warstwy folii – 24 obroty (500 mm) lub 16 obrotów (750 mm)
Na 6 warstw folii – 36 obrotów (500 mm) lub 24 obroty (750 mm)
Jeżeli wszystkie parametry są poprawne (wielkość beli, naciąg folii do 70% oraz prawidłowa liczba obrotów beli), to następujące wyliczenia będą prawidłowe.
Wszelkie odstępstwa od tych parametrów będą powodowały różnice w obliczeniach.
Przy standardowym rozmiarze beli 1,2 x 1,2 m, nanosząc folię przy rozciągnięciu 70% i stosując prawidłową liczbę obrotów dla używanej szerokości folii (24 obroty dla szerokości 500 mm lub 16 obrotów dla 750 mm, przy 4 warstwach folii), obliczenia są następujące:
A – OBWÓD BELI (suma długości wszystkich 4 boków beli)
B – LICZBA OBROTÓW BELI
C – DŁUGOŚĆ FOLII PO ROZCIĄGNIĘCIU (długość rolki plus 70%)