Szacuje się, że każdego roku w Wielkiej Brytanii powstaje aż 22 miliony okrągłych bel z użyciem siatki rolniczej. Jakkolwiek by nie liczyć, to dużo rolek siatki! Siatka stosowana jest już od ponad 25 lat, więc wielu z was jest z nią zaznajomionych i wie jak jej używać, ale to nie wystarcza. | Siatka rolnicza skonstruowana jest z nitek osnowy (mocniejszych) połączonych nitkami wątka (włókna zygzakowe). Za wytrzymałość siatki odpowiadają nitki osnowy, natomiast cieńsze nitki wątka służą jedynie do utrzymania na miejscu nitek osnowy. Wszystkie mocniejsze nitki osnowy wspólnie składają się na ogólną wytrzymałość siatki. Należy być ostrożnym, wybierając np. siatkę, która posiada pojedyncze kolorowe włókno, ponieważ niektóre produkty i marki używają jednego materiału do reszty siatki a innego do kolorowego włókna zamieszczanego w celu identyfikacji. Pojedyncze kolorowe włókna wewnątrz siatki są znakiem rozpoznawczym producenta. Kolorowe włókna nie oznaczają wyższej wytrzymałości lub lepszej zdolności rozszerzania się siatki. |
Zawsze istniało wiele nieporozumień lub, mówiąc dokładniej, błędnych informacji na temat siatki. Z założenia, siatka wygląda na bardzo cienką i takie sprawia wrażenie w dotyku, ale jest zaprojektowana tak, aby wytrzymać duże naprężenia (zarówno w trakcie użytkowania jak i po) wynikające z użycia w prasie lub przy owijaniu gęstych, a czasem nawet „wybuchowych” plonów. Jednym z powszechnych nieporozumień jest „waga” siatki i sposób jej pomiaru, często niepoprawnie nazywana „grubością”, gdy w rzeczywistości waga oznacza liczbę gramów na metr siatki (g/m). Co więcej, „waga” siatki w żaden sposób nie wskazuje na jej faktyczną wytrzymałość. Na wytrzymałość siatki może w znacznym stopniu wpływać jakość użytego surowca czy dokładność wytłaczania i produkcji. Jednak często zdarza się, że producent podaje wyższą „wagę” (g/m), bo może być to dla niego jedyny sposób na osiągnięcie danej wytrzymałości. W ten sposób, producent takie jest ograniczony w zakresie długości siatki i wagi rolki – inaczej niż w przypadku nowszej technologii Bale+™. Niedokładne lub wprowadzające w błąd informacje mogą powodować nieład na rynku, co może mieć znaczący wpływ na wydajność siatki w Twojej prasie, a tym samym poważnie wpłynąć na jakość uzyskiwanych bel. Często na pokazach prezentujących wytrzymałość siatki, jest ona rozrywana na boki, co ze względu na budowę siatki, zawsze będzie skutkowało jej rozerwaniem. Jest to całkowicie błędny sposób myślenia. Należy zrozumieć, że wytrzymałość każdej siatki leży w „kierunku biegu”, wzdłuż mocniejszych skrętek, które nakładane są naokoło beli. Cieńsze, zygzakowe włókna są tam jedynie po to, aby trzymać w miejscu mocniejsze włókna; ich rolę nie jest nadawanie siatce wytrzymałości. W informacji poniżej staraliśmy się podsumować główne punkty dotyczące budowy siatki, które, mamy nadzieję, rzucą trochę światła na to, co należy wziąć pod uwagę, a co odrzucić i potraktować jako informację wprowadzającą w błąd, przy wyborze siatki na najbliższy sezon. |
Lepsze zrozumienie cech i właściwości siatki powinno pomóc w dokonaniu dobrego zakupu w przyszłości. W tym sezonie podjęcie przemyślanej decyzji będzie ważniejsze niż kiedykolwiek. Wybierz mądrze i kupuj produkty najlepszej jakości – sam wiesz, że tak właśnie należy postąpić! Pamiętaj, stare powiedzenie mówi „kupując tanio, kupujesz dwa razy”.
Pomyśl, co to znaczy i pamiętaj, Stowarzyszenie Pakowania Plonów (CPA) służy pomocą w razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości. Z przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania…